Makaron kokardki z warzywami
Autorem artykułu jest Ryszard Marszałek
Danie to jest proste do przygotowania i smaczne. Może być to potrawa wegetariańska ale nie tylko, ponieważ po dodaniu do niej podpieczonych paróweczek z cebulką smakuje także osobom lubiącym troszkę konkretniejsze jedzonko.
400 g makaronu kokardki
1 niezbyt duża młoda cukinia
1 marchewka
150 g fasolki szparagowej
1/2 szklanki kukurydzy (najlepiej świeża lub mrożona) ew. konserwowa z puszki
1/2 szklanki zielonego groszku (najlepiej świeżego lub mrożonego) ew. konserwowego z puszki
3/4 szklanki słodkiej śmietany najlepiej 18%
3 łyżki masła
sól, pieprz
bazylia, tymianek
4 łyżki utartego żółtego sera
ewentualnie:
2 parówki
1 cebula
Cukinię opłukać, osuszyć następnie przeciąć wzdłuż na krzyż i pokroic w poprzeczne kawałeczki. Z fasolki szparagoweg odciąć końcówki i także pokroić ją na kawałki. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. W garnku zagotować dużą ilość wody z dodatkiem paru kropel oliwy. Do wrzącej wody włożyć makaron i ugotować według przepisu na opakowaniu na półtwardo.
W rondelku roztopić masło dodać do niego pokrojone warzywa, wsypać groszek, kukurydzę i smażyć wszystko 3-4- minutki. Po czym wlać parę łyżek wody, doprawić solą, pieprzem i dusić pod przykryciem aż zmiękną. Następnie dolać śmietankę, dosypać bazylię i tymianek i mocno podgrzać. Do goracej potrawy dodać ugotowany makaron wszystko dokładnie wymieszać razem. Na samym końcu posypać utartym na dużych oczkach tarki żółtym serem (najlepiej smakuje szlachetny parmezan).
Jeśli decydujemy się na dodanie do dania paróweczek to wcześniej je sobie smażymy pokrojone w plasterkach razem z cebulą pokrojoną w drobna kostkę, a dorzucamy je do podduszonych pod przykryciem warzyw tuż przed dolaniem słodkiej śmietanki.
Smacznego!
---Ryszard http://potrawyjarskieinietylko.blogspot.com/
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz