Twoja wyszukiwarka

poniedziałek, 14 marca 2011

Sałatka Kebab


Składniki:
4 piersi z kurczaka
pół główki kapusty pekińskiej
3 marchewki
3 cebule ( białe, czerwone )
6 ogórków korniszonychsól
pieprz
papryka (ostra lub łagodna ilość wedle uznania)
curry
przyprawa do kebaba
Sos czosnkowy:
majonez 500 ml ( bądz jogurt 500ml w wersji fitness lub jogurt+ majonez razem 500ml)
ketchup pikantny 230 g
3-4 ząbki czosnku drobno pokrojone bądz przeciśnięte przez zgniatacz.
 Polecam zrobić podwójną ilość sosu i zrobić sałatke z podwójna ilością sosu sałatka jest wtedy przepyszna
Składniki sosu wymieszać ze sobą.
Piersi kurczaka obczyścić pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawami, usmażyć i ostudzić. Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić drobno. Razem wymieszać i posolić. Cebulę pokroić w piórka i sparzyć wrzątkiem. ( lub pokroić 2 cebule czerwone w piórka a 2 białe w kostke apetyczniej sałatka wyglada puzniej na talerzu). Korniszony pokroić w kostkę, dać na druszlak i pożądnie odcisnąć. Układać w szklanym naczyniu warstwami: kapusta z marchewką, cebula, korniszony, mięso, kapusta z marchewką, sos, kapusta z marchewką i tak do końca skłądników. A bym był zapomniał można dodać oliwki do smaku mogą być czarne zmieszane z zielonymi polecam słoiki z oliwkami pokrojonymi bedzie dużo szybciej
Autor przepisu : Maciej Gawlikowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz